Tannhelseinformasjon

Hva er tannstein?

Tannstein et hardt, forkalket belegg som fester seg til tannoverflatene…

Hva er tannstein?

Kort fortalt er tannstein et hardt, forkalket belegg som fester seg til tannoverflatene. Vi skiller mellom to typer tannstein. Den ene typen dannes på tannflaten over tannkjøttskanten (supragingival tannstein), mens den andre er tannstein som dannes under tannkjøttskanten (subgingival tannstein).

 

Dannelsen av tannstein over tannkjøttskanten

Manglende renhold vil føre til at et mykt bakteriebelegg (plakk) utvikles på tennenes overflate. Plakket dannes først der det er vanskeligst å holde rent, for eksempel mellom tennene og langs tannkjøttskanten. Over tid kan dette belegget forkalkes ved at det binder til seg kalkstoffer fra spyttet. Denne typen tannstein dannes hyppigst der spytt tømmes ut i munnen på baksiden av tennene i underkjevens front, og fra spyttkjertler i kinnet på utsiden av jekslene i overkjeven.

 

Dannelsen av tannstein under tannkjøttskanten

Bakteriebelegg (plakk) som ligger langs tannkjøttskanten kan over tid føre til at tannkjøttet blir betent. Tannkjøttet blir da hovent og ligger løsere inntil tannen. Slik legges forholdene til rette for at bakteriene og plakket kan trekke ned under tannkjøttskanten og etter hvert bli forkalket der. Denne typen tannstein utvikles sakte, og er en hovedfaktor i utviklingen av tannløsningssykdommen periodontitt.

 

Hvordan ser tannstein ut?

Opprinnelig har tannstein en gul-hvit farge. Overflaten er ru og den vil derfor kunne trekke til seg misfarging fra te, kaffe, røyk, og lignende. Etter hvert kan derfor tannstein fremstå som mørkebrun eller nesten svart. Den ru overflaten gjør også at nytt plakk lettere fester seg og igjen gir mer tannstein.

 

Hvordan kan man forebygge dannelsen av tannstein?

Det viktigste man kan gjøre for å redusere mengden tannstein er å holde tennene rene. En redusert mengde plakk vil medføre mindre dannelse av tannstein. Man anbefaler derfor å børste tennene 2 ganger daglig og bruke tanntråd, tannstikker eller mellomromsbørster mellom tennene hver dag.

Mengden tannstein som dannes vil kunne variere fra person til person og avhenger av både renhold og spyttets sammensetning. Når tannsteinen først har etablert seg sitter den så godt fast at man bør oppsøke profesjonell hjelp for å få den fjernet. Gå derfor regelmessig til tannlege eller tannpleier for å få tennene kontrollert og renset.

 

Klinisk bildegalleri

Tannstein i underkjeven.

Tannstein i underkjeven.

Tannstein i underkjeven.

Tannstein i underkjeven.